تبلیغات
ولاردشت: گیاهان دارویی، پزشکان بی زبان - فواید و مضرات قهوه

فواید و مضرات قهوه

جمعه 23 اردیبهشت 1390 10:08 ق.ظ

نویسنده : احمد قزوینی
ارسال شده در: گیاهان دارویی (برگ، گل، ریشه) ،

آشنایی با قهوه و خواص و مضرات آن



 مصرف نامناسب قهوه ، زیان هایی را نیز در پی دارد که وقوع اتفاقات و رویدادهای زیر را می توان ناشی از آن دانست: گروهی از پژوهشگران به این نتیجه رسیده اند که قهوه موجب پیدایش سرطان در انسان می شود و گروهی نیزمعتقدند که کافئین ، باعث تحریک بیماران روانی می شود.


ابوعلی سینا حکیم بزرگ ایران، حدود هزار سال قبل در کتاب خود شرح جامعی در مورد قهوه آورده که البته ایرانیان در آن عصر بر آن نام بونو( Buno) نهاده بودند و بوعلی نیز همین واژه را به کار بسته است . این واژه ای است که هنوز در اتیوپی آن را به کار می برند. بوعلی سینا قهوه را به منظور تحریک بیماران افسرده ، مورد استفاده قرار داده است.


در صد گرم قهوه مواد زیرموجود است

آب                      ۱۰ گرم

چربی                  ۸ گرم

مواد قندی            ۷ گرم

سلولز                  ۱۵ گرم

کافئین                  ۱/۵ گرم

البته مقدر کافئین نسبت به نوع آن مختلف است و بین ۰/۷ درصد تا ۱/۵ درصد تغییر می کند . هر فنجان قهوه معمولا دارای ۸۰ میلی گرم کافئین می باشد .

البته در قهوه بغیر از کافئین ، آلکالوئیدهای دیگری مانند آدنین ، گزانتین ،‌هایپوگزانتین و گوانین وجود دارد .

قهوه ای که به مصرف نوشیدن می رسد قهوه بو داده است زیرا قهوه سبز را نمی توان مصرف کرذ

قهوه پس از بودادن عطری مطبوع پیدا می کند وبرنگ قهو ه ای در می آید و تغییرات شیمیایی بسیاری در آن بوجود می آید .

قهوه بو داده را باید در ظروف در بسته نگاهدری کرد زیرا تدریجا رطوبت خود را از دست داده و اکسیذمی شود و بوی مطبوع آن از بین یم رود .

چون قهوه برای مبتلایان به بیماری قلبی و عصبی ضرر درد بنابراین برای اینگونه افراد قهوه بدون کافئین که بنام Decafinated Coffee معروف است ودر بازار کرده اند که ضرر آن بیش از قهوه معمولی است زیرا برای رگفتن کافئین از حلال های شیمیایی نظیر دی کلرواتیلن ، تری کلور اتیلن و کلرور اتیلن استفاده می کنند که مقدری از آن در قهوه می ماند و این مواد سمی و سرطان زا هستند
خواص داروئی:
قهوه از نظرطب قدیم ایران سرد و خشک است و چون جزء دسته آلکالوئیدها می باشد بنابراین باید در مصرف آن احتیاط کرده و فقط آنرا بعنوان دارو مصرف کدن کسانیکه به آن معتاد هستند باید سعی  در ترک آن داشته باشند .

۱)قهوه محرک است و هضم را آسان می کند

۲)تب بر است مخصوصا تب های نوبه ای را برطرف می کند

۳)به بدن نیروی کاذب می دهد

۴)سردرد را برطرف می کند

۵)مسمومیت های نشای از مصرف الکل زیاد را درمان می کند

۶)برای برطرف کردن یرقان مفید است

۷)ادرار آور است

۸)در درمان سرفه ای که با بلغم همراه باشد موثر است

۹)دردهای عصبی را درمان می کند

۱۰)در درمان سیاه سرفه مفید است

۱۱)ضد عفونی کننده است

۱۲)گرد قهوه برای سوختگی ها مفید است

۱۳)قهوه ضد افسردگی است

۱۴)مقاومت ورزشکاران رازیاد می کند

۱۵)برونشها را باز می کند برای مبتلایان به بیماری آسم مفید است

۱۶)برای برطرف کردن تب یونجه مفید است

۱۷)از کرم خوردگی دندان جلوگیری می کند

مضرات :
-قهوه فشار خون را بالا می برد و آنهائیکه فشار خونشان بالاست باید از نوشیدن قهوه خورددی کنند

۲-باعث تحریک و ضعیف شدن قلب می شود

۳-باعث بیماری قلبی می شود . تجربه ثابت کرده است کسانیکه قهوه می نشوند احتمال بیمایر قلبی در آنها سه برابر کسانی است که قهوه نمی خورند .

۴-کلسترول خون را افزایش می دهد .

۵-زنان باردار به هیچ وجه نباید قهوه مصرف کننذ زیرا باعث عوارض خطرناک برای کودک می شود

۶-خوردن قهوه در خانم ها ممکن است باعث کیست در سینه شود

۷-ایجاد سردرد می کند

۸-قهوه بیخوابی می آورد

۹-ممکن است باعث حرکات غیر دری عضلانی شود

۱۰-ایجاد ناراحتی های روده ای و معده ای می کند

۱۱-لرزش و رعشه می آورد

۱۲-سوء هاضمه می آورد

۱۳-دربرخی مصرف زیاد تولید اسهال می کند

۱۴-باعث تضعیف قوای جنسی می شود .

مردم کدام کشورها قهوه مصرف می کنند ؟


 


خواص دارویی قهوه در طب سنتی ایران
قهوه از نظرطب قدیم ایران سرد و خشک است و چون جز دسته آلکالوئیدها می‌باشد بنابراین باید در مصرف آن احتیاط کرده و فقط آن را به عنوان دارو مصرف کردن کسانی که به آن معتاد هستند باید سعی در ترک آن داشته باشند .
۱) قهوه محرک است و هضم را آسان می‌کند

۲) تب بر است مخصوصا تب‌های نوبه‌ای را برطرف می‌کند

۳) به بدن نیروی کاذب می‌دهد

۴) مسمومیت‌های ناشی از مصرف الکل زیاد را درمان می‌کند

۵) برای برطرف کردن یرقان مفید است

۶) ادرار آور است

۷) در درمان سرفه ای که با بلغم همراه باشد موثر است

 ۸) دردهای عصبی را درمان می‌کند

۹) در درمان سیاه سرفه مفید است

۱۰) ضد عفونی کننده است

۱۱) گرد قهوه برای سوختگی‌ها مفید است

۱۲) قهوه ضد افسردگی است

۱۳) مقاومت ورزشکاران رازیاد می‌کند

۱۴) برونش‌ها را باز می‌کند برای مبتلا‌یان به بیماری آسم مفید است

۱۵) برای برطرف کردن تب یونجه مفید است

۱۶) از کرم خوردگی دندان جلوگیری می‌کند
مضرات قهوه از نظر طب سنتی ایران :
۱) قهوه فشار خون را بالا‌ می‌برد و آنهایی که فشار خونشان بالا‌ست باید از نوشیدن قهوه خودداری کنند
۲) ‌باعث تحریک و ضعیف شدن قلب می‌شود
۳‌) کلسترول خون را افزایش می‌دهد .
۴) زنان باردار به هیچ وجه نباید قهوه مصرف کنند زیرا باعث عوارض خطرناک برای کودک می‌شود
۵) خوردن قهوه در خانم‌ها ممکن است باعث کیست در سینه شود
۶) ‌قهوه بیخوابی می‌آورد
۷)  ایجاد ناراحتی‌های روده‌ای و معده‌ای می‌کند
۸) لرزش و رعشه می‌آورد
۹) سو ‌هاضمه می‌آورد
۱۰) دربرخی مصرف زیاد تولید اسهال می‌کند
۱۱) باعث تضعیف قوای جنسی می‌شود .
نظری به تحقیقات علمی جدید در مورد خواص درمانی قهوه
قهوه یکی از نوشابه های معروف مورد علا قه ی مردم دنیاست ، نوشابه ای که آثار تحرک زایی آن برای مغز وعضلات به علت داشتن مقدار قابل ملاحظه ای کافئین به ثبوت رسیده است . قهوه همچنین برای عضلات برونشها آرامش بخش است و مقاومت بدن رادر جریان تمرین های سنگین ورزشی افزایش می دهد ودر آخر مضراتی نیز دارد ولی نه در آن حد که از آن معمولا انتقاد می شود


کافئین، ماده طبیعی است که در بسیاری از غذاها و نوشابه‌ها از جمله قهوه، چای، شکلات یافت می‌شود، می‌تواند باعث علائمی متفاوت از فردی به فرد دیگر شود.
این علائم که به آن “حساسیت به کافئین”‌می‌گویند که به میزان کافئینی اشاره دارد که فرد باید مصرف کند، قبل از آنکه عوارض جانبی ناشی از این ماده در او بروز کند.

برخی از عوارض شایع ناشی از کافئین اینها  هستند:

افزایش سرعت ضربان قلب.
تکرر ادرار.
تهوع و استفراغ.
بیقراری و بیخوابی.
اضطراب و افسردگی.
لرزش اندام‌ها.
اگر شما هریک از این علائم  به طور مرتب در شما بروز می‌کند، باید با دکترتان مشورت کنید.
تحمل شما نسبت به کافئین ممکن است کمتر از حدی باشد که فکر می‌کنید.
 
نوشیدن قهوه خطر دیابت را کم می‌کند

نتایج یک تحقیق نشان می‌دهد که نوشیدن قهوه به خصوص نوع بدوت کافئین آن با کاهش خطر ابتلا به دیابت همراه است.
به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز دکتر مارک پریرا و همکارانش در دانشگاه مینه‌سوتا در مینیاپولیس آمریکا  با تجزیه و تحلیل داده‌های مربوط به ۲۸۸۱۲ زن که بین سالهای ۱۹۸۶ و ۱۹۹۷  در ایالت آیوا در ” تحقیق بهداشت زنان” شرکت کرده بودند و در هنگام شروع تحقیق به دیابت نوع دوم (دیابت بزرگسالان) یا بیماری قلبی مبتلا نبودند توانستند اثر حفاظتی قهوه را در مقابل دیابت نشان دهند.

زنانی که شش فنجان قهوه یا بیشتر در روز می‌نوشیدند ۲۲ درصد  کمتر  در معرض خطر ابتلا به دیابت بودند تا زنانی که قهوه نمی‌نوشیدند. این کاهش خطر ابتلا در مورد زنانی که به همین میزان  قهوه بدون کافئین  به ۳۳ درصد می‌رسید.

در حال حاضر روشن نیست که چه موادی در قهوه مسئول این اثر حفاظتی است. بررسی‌‌ها نشان می‌دهند که منیزیوم و فیتات در قهوه به فراوانی موجودند در این اثر نقشی ندارند. مصرف کافئین نیز به خودی خود چه از طریق قهوه یا سایر نوشیدنی‌ها بر خطر ابتلا به دیابت اثری ندارد.

دانشمندان می‌گویند گرچه ورزش و رزیم غذایی نقش اصلی را در پیشگیری از  دیابت نوع دوم دارد اما با توجه به پرمصرف بودن قهوه و شیوع بالای دیابت در سالمندان این یافته‌ها می‌توانند از لحاظ بهداشت عمومی نقش مهمی داشته باشند.

قهوه ممکن است مانع دیابت نوع ۲ شود

نوشیدن قهوه می تواند به جلوگیری از ابتلا به دیابت نوع ۲ کمک کند و ممکن است حتی به پیشگیری برخی از سرطان‌‌ها کمک کند.
دکتر راب وان دم از دانشکده بهداشت عمومی هاروارد، که در مورد تاثیرات مصرف قهوه بر دیابت بررسی‌های بسیاری انجام داده است در این مورد گفت: “البته منظور ما این نیست که قهوه را به عنوان یک غذای سلامت‌بخش جدید تبلیغ کنیم و از مردمی که قهوه را دوست ندارند بخواهیم که حتما قهوه بخورند.”

دکتر ون دم در یک جلسه بحث در مورد قهوه در اجلاس زیست‌شناسی تجربی ۲۰۰۷ در شهر واشنگتن سخن می‌گفت.

در این اجلاس پژوهشگرانی از دانشگاه UCLA نیز شرکت داشتند که نتایج بازبینی تقریبا ۴۰۰ بررسی در مورد مصرف قهوه و خطر سرطان را ارائه کردند.

بر اساس یافته‌های ارائه‌شده بوسیله آنها در این اجلاس قهوه ممکن است ار بروز برخی از انواع سرطان روده بزرگ و نیز سرطان راست‌روده و کبد احتمالا با کاهش میزان ترشخ کلسترول، اسید صفراوی و  استرول  طبیعی در روده بزرگ ، سرعت‌بخشیدن به عبور مدفوع در روده بزرگ (و بنابراین  جلوگیری از قرارگرفتن پوشش روده در برابر مواد سرطان‌زای بالقوه در غذا) و نیز سایر مکانیسم‌ها جلوگیری کند.

از طرف دیگر در این جلسه یافته‌هایی نیز در مورد افزایش خطر ابتلا به سرطان خون و معده با مصرف قهوه مطرح شد.

بنابراین به گفته دکتر ون دم افرادی که به این خطرات قهوه حساسند، برای مثال زنان باردار و کودکان، باید مصرف آن را محدود کند.

ون‌دم می‌گوید او گروه پژوهشیش در حال بررسی “صدها هزار” جزء موچود در قهوه هستند که ممکن است مسئول این اثرات باشند.

به نظر او احتمالا این کافئین نیست که عامل ایجاد این تاثیرات است، زیرا قهوه‌های کافئین‌دار و بدون کافئین اثرات مشابهی در کاهش خطرات دیابت دارند. وان‌دم می‌گوید احتمالا اسید کلروژنیک، یک ماده آنتی‌اکسیدان موجود در قهوه که جذب قند را از روده‌ها کند می‌کند، مسئول اثر ضددیابت قهوه است.
کافئین قهوه با نوشابه‌های انرژی زا برابری می‌کند

با وجود اینکه نامهای زیادی به عنوان نوشابه‌های انرژی زا به گوش می‌رسند ولی تحقیقات جدید دانشمندان نشان می‌دهد مواد محرک اعصاب موجود در این نوشابه‌ها بیشتر از قهوه نیست.

طبق یک مقاله منتشر شده در ماه سپتامبر مقایسه‌ای بین ۱۲ نوشابه انرژی زا با قهوه انجام شده و نتیجه بدست آمده نشان می‌دهد کافئین موجود در ۲۲۵ گرم از این نوشابه‌ها بین ۵۰ تا ۱۴۵ میلی گرم می‌باشد که البته اکثریت این نوشابه‌ها کافئینی معادل ۷۵ تا ۸۰ میلی گرم را دارند.

کمترین مقدار کافئین به‌دست آمده از نوشابه‌ای با طعم مخلوط میوه‌ها بود که دارای ۵۰ میلی گرم کافئین بوده است و بیشترین مقدار مربوط به نوشابه‌ای با عصاره لیمو بود که حاوی ۱۴۵ میلی گرم کافئین بود.

از مارک‌های معروف این نوشابه‌ها،AMP دارای ۷۵ میلی گرم کافئین و RUSH، REDBULL و Coca Cola داری ۸۰ میلی گرم کافئین بودند.

یکی از تهیه کنندگان این گزارش می‌گوید: “این خبر خوبی است که کافئین این نوشابه‌ها با قهوه تقریبا برابر است ولی از طرفی مصرف کنندگان این نوشابه‌ها می‌بایست هوشیار باشند، چرا که اکثریت این نوشابه‌ها دارای ظرفهایی هستند که محتویاتشان از ۲۲۵ گرم بیشتر است و مشتریان می‌بایست نسبت به این مسئله توجه کنند و با توجه به نیاز روزانه از مواد کافئین دار استفاده کنند.”

شاید به زودی قهوه نیز با یکی از بر چسب‌هایی که روی آنها تصاویر گرافیکی انرژی زا بودن را نشان می‌دهد پشت ویترین مغازه‌ها دیده شود.
تاثیر قهوه در کاهش بیماری کبدی 

نوشیدن قهوه ممکن است خطر نارسایی کبدی(سیروز) ناشی از الکل را کاهش دهد.
تحقیقی که در بر روی ۱۲۵۵۸۰ مرد و زن آمریکایی در طول بیست سال انجام شده است نشن می‌دهد که نوشیدن یک فنجان قهوه در روز می‌تواند ۲۲ درصد خطر ابتلا به سیروز الکلی را کاهش دهد.
از آنجایی که مصرف با چنین کاهشی همراه نبود دانشمندان نتیجه گرفتند که ماده‌ای به جز کافئین در این اثر محافظتی دخیل است.البته کارشناسان هشدار می‌دهند حتی اگر قهوه جلوی اثر مضرالکل را بر کبد کاهش دهد،اجتناب از مصرف الکل تنها راه جلوگیری کامل  از این آسیب است
قهوه ممکن است از ام‌اس پیشگیری کند

خوردن یک فنجان قهوه غلیظ ممکن است کارهای بیش از هشیارکردن شما در اول صبح انجام دهد
یک بررسی جدید  نشان می‌دهد که قهوه ممکن است در برابر بیماری ام‌اس محافظت ایجاد کند.

دانشمندان بنیاد پژوهش پزشکی اوکلاهما در آمریکا نشان دادند که  که موش‌هایی که از طریق تحریک دستگاه ایمنی در  آنها یک بیماری مشابه بیماری اسکلروز متعدد یا  ام‌اس (MS) در انسان آنها ایجاد شده بود، هنگامی که هر روز معادل مصرف شش تا هشت فنجان قهوه در انسان به آنها قهوه دادند، از ابتلا  به این بیماری در امان ماندند.

لیندا تامپسن از بنیاد پژوهش پزشکی اوکلاهما در آمریکا که به همراه همکارانی از دانشگاه کورنل و دانشگاه تورکو در فنلاند این بررسی را انجام داده است، در این باره گفت:‌”یافته هیجان‌انگیز و غیرمنتظره‌ای است و به نظر من می‌تواند در بررسی ام‌اس و سایر بیماری‌ها مهم باشد.”

کافئین موجود در قهوه از اتصال آدنوزین، که یکی از چهار واحد ساختمانی DNA هم هست، با گیرنده‌هایش در بدن موش‌ها جلوگیری کرده بود.

آدنوزین مولکولی همه‌جا حاضر در بدن انسان‌ها است و نقش عمده‌ای در کمک به کنترل روندهای بیوشیمیایی آن از خواب گرفته تا مهار بیداری ایفا می‌کند.

هنگامی که اتصال این مولکول به گیرنده‌ آن مهار می‌شود،گلبول‌های سفید دستگاه ایمنی نمی‌تواند به  دستگاه عصبی برسند و واکنش‌هایی را ایجاد کنند به بیماری مشابه ام‌اس انسان‌ها در موش‌ها با نام “آنسفالومیلیت خودایمنی تجربی” (EAE) می‌انجامد.

این یافته‌ها می‌تواند کاربردهای مهمی برای سایر بیماری‌های خودایمنی مانند لوپوس و آرتریت روماتوئید داشت باشد که ناشی از حمله دستگاه ایمنی به بدن خود بیماران هستند

البته خانم تامپسن که نتایج تحقیقات او همکارانش در نشریه   the Proceedings of the National Academy of Sciences  منتشر شده است، هشدار می‌دهد که هنوز کار بسیار بیشتری لازم است تا راهی برای درمان ام‌اس این بیماری ناتوان‌کننده و پیشرونده در انسان‌ها یافت شود.

او می‌گوید: “بدن موش با بدن انسان متفاوت است، و ما بدون آزمایش‌های بیشتر نمی‌توانیم مطمئن باشیم که کافئین اثر مشابهی در بدن انسان‌های مستعد به ابتلا به ام‌اس دارد.”
به نظر او شاید قدم عمده بعدی در این راه بررسی‌های گذشته‌نگر برای ارزیابی میزان مصرف کافئین در بیماران مبتلا به ام‌اس باشد.

تخمین زده می‌شود که حدود ۲.۵ میلیون نفر در سراسر جهان به ام‌اس مبتلا  باشند. در این بیماری تخریب دستگاه عصبی مرکزی به دلایل ناشناخته باعث از بین‌رفتن قدرت و هماهنگی عضلات می‌شود .

زیان‌های احتمالی قهوه برای مادران

این روزها مطالعات زیادی در مورد فواید و زیان‌های احتمالی قهوه و نوشیدنی‌های کافئین‌دار انجام می‌شود که به نظر می‌رسد با توجه به شیوع اخیر مصرف این نوع نوشیدنی‌ها، لازم است مردم کشور ما هم به نتایج آنها توجه داشته باشند.
یکی از تازه‌ترین این مطالعات در مورد نقش کافئین در بالا بردن احتمال سقط جنین است.

در مطالعه‌ای که در مرکز مطالعات کایسر در آمریکا انجام شده، مشخص شده مصرف بیش از ۲۰۰ میلی‌گرم کافئین در روز، در ماه‌های اول بارداری، می‌تواند احتمال سقط جنین را افزایش دهد.





دیدگاه ها : نظرات
آخرین ویرایش: - -